Продължават проверките на бебешка млечна каша след тревожни сигнали. От българската фирма

...
Продължават проверките на бебешка млечна каша след тревожни сигнали. От българската фирма
Коментари Харесай

Млечната каша, изтеглена от пазара: Наистина ли има олово в нея?

Продължават инспекциите на  бебешка млечна каша след тревожни сигнали. От българската компания производител „ Слънчо АД “ изпратиха до bTV лабораторни проучвания, които не регистрират наличие на олово.

Педиатри предизвестяват родителите, които са давали от храната, да наблюдават за избрани признаци

Припомняме, че Българската организация по сигурност на храните спря продажбата на една партида от кашата „ Зърнин М “, а всички количества бяха извадени от комерсиалната и складовата мрежа.

От компанията производител изпратиха до bTV документ за разбор на партида L 063 със период на валидност до 11 май идната година, за която от БАБХ настояват, че има наднормено наличие на олово. Паралелните резултати демонстрират, че в продукта няма съществуване на тежки метали. Потърсихме за  коментар лабораторията, изследвала пробите, която е друга от тази на държавния орган.

Риск за здравето на децата няма, успокояват от Агенцията по храните

„ Какво е изследвано от БАБХ не зная, само че тази лабораторна проба, която ние сме изследвали, няма съществуване на олово и кадмий. Тази проба, с този партиден номер, с това означение и дата на произвеждане, няма съществуване на тежки метали “, сподели Мартин Зарбов от лабораторията, изследвала тестът.

„ Някой се пробва да навреди на марката ни. Бяхме нападнати от всички с манипулирано проучване, без спомагателни контролни проби, каквато е практиката. Най-голямото ни терзание е за родителите на нашите бебета, които храним. Кашата е безусловно чиста “, споделиха от „ Слънчо “ АД.

Снимка: bTV

От компанията изпращат до медията ни и входящ номер на искане за „ преустановяване на непозволени дейности на органите на БАБХ “, както и писмо с гледище за второ експертно мнение от тях.

Снимка: bTV

В публична позиция до bTV от БАБХ декларират, че преглеждат импортираното искане и ще се произнесат в периодите, избрани в законодателството.

„ Българската организация по сигурност на храните продължава всички законови ограничения и дейности, с които се цели определяне на източника на замърсяване в млечната инстантна каша „ Зърнин М “. Всички налични опаковки от наранена партида са спрени от продажба, с цел да се подсигурява сигурността на потребителите “.

Снимка: bTV

А на въпрос за какво другите лаборатории дават разграничи резултати, дават отговор по този начин:

„ Естествено меродавно е мнението на формалния надзор. Ние правим подобен надзор и имаме създадена специфична национална стратегия за надзор на замърсителите в храните и ние я следваме “, споделя доктор Татяна Николова от БАБХ.

Агенцията по храните прикани родителите да върнат продукта, в случай че е от съответна партида

Проверките не престават.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР